tirsdag den 22. november 2016

Ny roman udgivet - Syndfloden og Storbyen

Til Bogforum blev vinderen af Science Fiction Cirklens Romankonkurrence 2016 afsløret, og sandelig om det ikke var mit bidrag, Syndfloden og Storbyen som vandt.
Den hemmelighed har jeg godt nok gået længe og ventet på at afsløre. Jeg fik selv besked i august, og så var det ellers i gang med redigeringsarbejdet, hvilket var utrolig intenst, fordi bogen gerne skulle nå at blive færdig, så den kunne afsløres - og sælges - til Bogforum. Det var måske kun passende, at når den nu blev skrevet så hurtigt og intenst, at redigeringen også skulle være så intens og koncentreret. Under alle omstændigheder var det en utrolig spændende proces, som også for mig beviste, at bare fordi man skriver noget hurtigt, behøver det ikke nødvendigvis være en stor bunke skrald. Tværtimod! Jeg har altid skrevet mine manuskripter temmelig hurtigt, men det er ikke synonymt med manglende kvalitet. For ni måneder siden eksisterede denne roman ikke som andet end en knap udviklet ide i mit hoved - og nu er den her, ganske håndgribelig i min hånd. Sådan her ser den ud:

Og hvad handler den så om, denne bog? Ja, hvorfor ikke bare citere fra bagsiden, for jeg har selv skrevet den, og den komprimerer bogen både kort og præcist:

“Syndfloden drukner storbyen, og storbyen drukner syndfloden. Under dem begge ligger jeg med lunger som kloakker og tænker … hvor længe jeg kan holde vejret.”
Konrad bliver slået ned på gaden og får hacket sin biokerne, det kunstige organ, som i fremtidens Danmark holder alle mennesker i live.

Hjemme sidder hans kone Anna med tårerne trillende ned ad kinderne. For to måneder siden fik hun terminal cancer. Nu er hun gravid.

På et snusket kontor får detektiven Kurt Laugesen til opgave af byens gangsterboss at skygge en tidligere soldat og mistænkt landsforræder.

Cyberaktivisten Katrine kæmper for en mere åben verden, men er hun villig til at myrde uskyldige for at nå sit mål?


Syndfloden og Storbyen vandt Science Fiction Cirklens romankonkurrence i 2016 og væver fire menneskeskæbner fra et forfaldent Danmark sammen i en nervepirrende fortælling om bioteknologiens etiske dilemmaer, informationsfrihed, desperation og overlevelse.


Her er et billede fra Bogforum, hvor jeg så bogen i levende live for allerførste gang og fik overrakt prisen på Science Fiction Cirklens stand. Det var en dejlig weekend og en god kulmination på mange måneders intenst arbejde. Nu er bogen så ude, og så er det op til læserne at bedømme. Er du en af dem?

Du kan i hvert fald bestille den direkte fra forlaget for 248 kr. lige her.

Nu har jeg simpelthen været så eminent heldig at få to bøger udgivet inden for en enkelt måned. Og jeg er selvfølgelig allerede i gang med den næste, men mon ikke der alligevel går et stykke tid, før den kommer ...

lørdag den 29. oktober 2016

Halloween-oplæsning

I anledning af, at Halloween, alle horrorforfatteres yndlingshøjtid, er lige om hjørnet, har jeg produceret en ny video, hvori jeg kanaliserer hovedpersonen fra min nyeste horror-novelle, "At slå rødder" og læser den op i stemningsfulde omgivelser. Novellen er udkommet som en del af Kandors samling "Monster" som samler vinderne af den konkurrence, forlaget udskrev for et halvt års tid siden, om at skrive en fortælling om et originalt monster - det vil sige ingen zombier, vampyrer eller varulve! Litteraturhistorien har naturligvis masser af uhyggelige monstre at drage inspiration fra og skabe noget nyt ud fra. I denne novelle skaber jeg et monster, som vi aldrig rigtig ser "in action", men det lurer konstant fra skyggerne med sine alternative fangarme. Træets bankende grene på børneværelsets vindue er på mange måder en gyserklassiker, og jeg prøver virkelig at dykke ned i stemningen her og ikke bare skrive noget chokerende og overraskende.

Det er et koncept, jeg har tænkt meget over på det seneste, kombinationen af oplæsninger og videoer, som går lidt ud over det normale setup. Jeg kunne godt tænke mig at lave mere af det, så derfor vil jeg også gerne høre, hvad du synes om formatet og ideen med denne video. Jeg er klar over, at der kræver lidt tålmodighed og tid at se, for videoen er 40 minutter lang, og det er bare mig, der læser op. Men jeg håber, historien er gribende nok. Du må sætte dig godt til rette og tage det som godnatlæsning - hvis du tør ...


fredag den 26. august 2016

Transformationsmaskinen bag skrivebordet - forsiden

Der sker en hel masse ting med en bog, før den ser verdens lys i form af en udgivelse. Min steampunk-roman for børn og unge, Transformationsmaskinen, har været længe undervejs, og nu er den næsten klar til at stikke hovedet frem.
For to uger siden fortalte jeg i Skrivefidusen om redigeringsforløbet. Det er noget, de fleste forfattere kender til i varierende grad, men noget man først for alvor snuser til som forfatter med forlagskontrakt er kontakten til den illustrator, som skal tegne forsiden. Og det er virkelig spændende sådan at se ordene og historien få nyt liv og nyt udtryk visuelt. Man kan sige, at illustratoren og forfatteren hver har en chance for at lokke læseren til, nemlig med forsidetegningen og med bagsideteksten. Begge skal loyalt repræsentere romanen, men de skal samtidig lokke læseren til at åbne bogen, og så skal de også kort og klart fortælle deres egen historie.
Det var forlaget Calibat, som fandt illustratoren, den utroligt talentfulde Aske Schmidt Rose, og da han havde præsenteret sit resultat, arrangerede jeg et interview for at høre mere om hans inspiration, proces og tanker om det at illustrere bøger:


Første skridt i processen var, at jeg sendte et forslag, som involverede hovedpersonen, Argone, i kamp med en robot, muligvis med et luftskib i baggrunden. Før da havde jeg blandt andet været på Deviant Art og søge efter steampunkt-billeder, og jeg sendte også et par af dem, jeg fandt, så han havde en ide om, hvilken stil, jeg cirka forestillede mig. Dernæst fik jeg og forlæggeren, Emil, smidt en bunke skitser i hovedet, vi kunne vælge imellem og kommentere. Det gjorde vi så, og frem og tilbage gik det med mere og mere detaljerede tegninger, indtil den færdige illustration så ankom. Den endte med at se sådan ud (titel og forfatter blev indsat af grafikeren senere).


Jeg kan slet ikke vente med at få den i hånden!

lørdag den 23. juli 2016

Flash fiction - tips og inspiration

Sommer er lig med skrivetid, men selvfølgelig også med ferie. Derfor vil jeg gerne snakke lidt om flash fiction, en genre, jeg er meget fascineret af, og som man sagtens kan presse ind mellem stranden og poolen, både som læser og skribent.

Jeg har viet hele 2 Skrivefiduser til emnet, den første en slags introduktion til genren og den anden fyldt med ideer og writing prompts. Du kan se dem lige her.


I den første video snakker jeg om Hemingways mantra om kun at vise toppen af isbjerget i sine historier. Det efterlevede han til fulde i sine noveller (og det samme gjorde Raymond Carver i sine noveller, tænker jeg nu). Hemingway er jo også blevet meget citeret for den fabelagtige historie, som han efter sigende har kaldt sit fornemmeste værk overhovedet:
For Sale: Baby shoes, never worn.
Seks ord, og hvilket punch. Men det er faktisk slet ikke flash fiction, for der er ingen karakterer, intet setting eller egentlig konflikt, blot den smukkeste antydning af en tragedie, som læseren selv må forestille sig. Der er den yderste top af et enormt isbjerg. Flash fiction viser en lille smule mere af bjerget, her har man nemlig både karakterer, setting, plot og tema - alle de elementer, som hører noveller og romaner til - blot i komprimeret format.

Har du fået blod på tanden og lyst til at skrive lidt flash fiction? Så skal du være velkommen til at stjæle en af mine ideer fra listen her - god skrivning!

1.       En klippe, et firkløver, fem minutter
2.       En historie, som begynder og slutter med en trampolin
3.       ”Krager skriger højt i flok”
4.       En mand vågner op til babyskrig i en fremmed lejlighed
5.       ”Hvorfor kalker de hele tiden murene i gårdspladsen?”
6.       To terninger og en blå himmel
7.       Noget vigtigt bliver tabt
8.       ”Jeg begravede en kirsebærstensten for ti år siden”
9.       En kvinde gør sig umage for at returnere en lånt genstand

10.   To mennesker taler sammen over morgenmaden

fredag den 8. juli 2016

Jeg udgiver en steampunk-roman!

Så er der spændende nyheder på vej fra mig. For anden gang i mit liv kan jeg nemlig sige, at jeg skal have udgivet en roman!

Jeg har netop skrevet kontrakt med forlaget Calibat om udgivelse af min steampunk-action-roman for børn og unge, Transformationsmaskinen. Den handler om gentlemanen Argone de Bellegarde, som egentlig havde planlagt en revolution mod det imperium, som har koloniseret et nyt land. Han får dog andre planer, da byen bliver angrebet af morderiske, mekaniske bæster, og sammen med sin oprørsgruppe sætter han så alt ind på at stoppe disse djævle. På vejen kommer vores helte både til at kæmpe mod soldater, aristokrater, religøse fundamentalister og utallige bidske damprobotter, så det bliver et eventyr, du ikke vil gå glip af :)

Hvis du har fulgt med på min blog i nogle år, kan du måske huske, at jeg har skrevet om den tidligere (helt tilbage i 2011). Dengang var jeg ved at gennemredigere den, og det har jeg også været i færd med i løbet af de sidste par måneder. Meget er blevet ændret, slettet og tilføjet, men meget er også det samme.
Og nu er tiden så kommet. Korrekturlæsningen er i gang, illustratoren er i fuldt sving, og forhåbentlig er der ikke længe, til den bliver sendt i trykken.

Det er en fantastisk følelse at kunne sige, at nu bliver det endelig til noget. Nu kan jeg snart igen få lov at holde min helt egen bog i hånden. Samtidig bliver det også noget helt nyt, nemlig en bog, som forhåbentlig vil begejstre masser af børn og unge og give dem en større lyst til at læse. Det er en bog, som er sprængfyldt med action, men hvis univers også tematiserer vigtige politiske spørgsmål.

Jeg glæder mig til, den ser verdens lys og fanger nye læsere!

fredag den 27. maj 2016

Skriv langsommere!

Du har sikkert læst, at JK Rowling skrev det første udkast til Harry Potter i hånden, mens hun sad på en café i Edinburgh. Men vidste du også, at hun også skrev i hånden, da hun omskrev og redigerede den - op til flere gange?
Sådan en praksis lyder udmattende (og jeg har heller ikke personligt prøvet det) men der er flere fordele, som du kan høre om i ugens Skrivefidus:


Et par fordele ved at skrive i hånden:

  1. Du skriver langsommere og derfor mere velovervejet på ord- og sætningsniveau
  2. Du har tid til at tænke fremad i handlingen
  3. Du oplever, at fiktion ikke bare er luft, men faktisk har vægt og fysisk eksistens
  4. Du får følelsen af at udføre et konkret stykke arbejde
  5. Du kan skrive hvor som helst - under et træ eller på en cafe - og du løber aldrig tør for strøm.


Hvis du er interesseret i at læse et eksempel på regulær skrivemaskine-fiktion, så tjek dette online-værk, jeg skrev for noget tid siden: http://skrivemaskiner.tumblr.com/
Men man kan selvfølgelig også bare skrive "normalt" på en skrivemaskine eller i hånden, det behøver ikke være "konceptkunst." Jeg skrev for eksempel novellen "Hvor ådslet er, der vil gribbene flokkes" på maskine, og den fandt plads i en udgivet novellesamling uden de store redigeringer.  Det er vel et slags bevis på, at der er noget om snakken :) Derfor ser ugens skrivefidus sådan ud (uh, grafik!):




fredag den 13. maj 2016

Skriv til musik

Det er blevet fredag og tid til endnu en Skrivefidus, som denne gang handler om det at skrive med musik i ørerne.
Videoen kan du se her, og nedenfor vil jeg skrive lidt mere om mine egne vaner.


Jeg har ikke selv en bestemt præference, som jeg aldrig viger fra i forhold til mit skriveri. Nogle gange skriver jeg i stilhed, andre gange med hovedtelefoner. Men generelt har jeg let ved at blive distraheret, så hvis jeg skriver, foregår det aldrig med vokalmusik. Jeg har læst om nogen, som lytter til udenlandsk musik for ikke at kunne forstå, hvad der bliver sunget, men selv det ville jeg finde for distraherende - der er simpelthen for stor en variation og alt for mange indtryk i "almindelig" musik til, at jeg kan finde det koncentrerende.

Men det sker alligevel ofte, at jeg sidder med hovedtelefonerne på, og hvad lytter jeg så til? Jeg er glad for ambient eller atmosfærisk musik - der kan jeg anbefale en Spotify-playliste, der hedder The Very Best Chill & Ambient Instrumentals. Det er også sket, at jeg har fundet diverse yoga/meditations/zen-playlister. Den slags fungerer rigtig godt for mig, fordi det er afdæmpet, afslappet musik, som skaber et fokuspunkt for hjernen uden at være distraherende med for mange elementer eller skift i tempo og dynamik.
Under NaNoWriMo for to år siden skrev til en hel roman, hvor et enkelt album af bandet Dawn of Midi kørte på repeat - det var 45 minutter med ekstremt langtidsæstetisk opbygning af alternativ, afdæmpet, rytmisk, nærmest hypnotiserende jazz. Tidligere år har jeg også eksperimenteret med at oprette en playliste med instrumental klaver- og violin-musik, der kunne sætte den rigtige stemning.
Skal det være endnu mere simpelt, kan jeg sætte ren atmosfære på, som lige er trinnet over white noise - en eller anden form for mere eller mindre konstant stemningslyd som regn, ildens knitren, stormvejr, brummen, summen og så videre.

Så det var mine auditive præferencer, når jeg skriver. Hvad er dine?

søndag den 17. april 2016

Oplæsninger i ugens løb

Den forgangne uge har været en travl en for mit vedkommende, jeg har nemlig optrådt på en scene ikke mindre end tre gange, hvilket må siges at være en rekord - i hvert fald uden for Spoken Word Festival-sæsonen.
Mig og Nicolas på drejelire - i baggrunden Tine Gøtzsche fra DR og Betina Følleslev fra festivalen.

I onsdags var jeg som en del af spoken word-duoen Virga inviteret til at optræde med et par kompositioner til konferencen Kultur i Kog, som DR afholdte for en række af landets kulturinstitutioner. Vi var med for at illustrere fusionen mellem lyrik og musik og repræsentere Odense Spoken Word Festival, hvilket var en super fed oplevelse. Det foregik på Moesgaard Museum i Aarhus, en nybygget kolos, der går i et med græsplænen og indeholder flere inspirerende udstillinger om menneskehedens fortid og dødskultur fra hele verden.

Uteaters intime, sorte scene


I torsdags var jeg tilbage i Odense for at læse op af Leopold von Sacher-Masochs Venus i Pels i forbindelse med en teaterforestilling. Værket fa 1870 er en klassiker inden for den erotiske litteratur og tematiserer masochismen i det romantiske forhold. Dermed var det en fin optakt til den eksperimenterende og grænseoverskridende teaterperformance, Historien om Øjet, baseret på romanen af Georges Bataille. Denne aften bød blot på et indblik i den kunstneriske proces, og den færdige forestilling har premiere på Odense Teater d. 2. maj. Hvis man ikke er sart, men til gengæld kan lide sit teater symbolsk, vildt og sanseligt, så kan den varmt anbefales.

Momentums stemningsfulde foyer.

Fredag gjaldt det så en regulær koncert med Virga på Teater Momentum. Først bød aftenen på et poetry slam, hvor jeg var vært, og efterfølgende optrådte vi så med vores egen unikke blanding af musik og poesi, uden point og uden tidsgrænser, men med mindst lige så meget følelse, energi og passion for poesiens magt.

Det har altså været en hektisk uge, hvilket også har kunnet ses på skrivefronten, hvor jeg har været mindre effektiv end sædvanligt. Men det går dog fremad med romanen, støt og roligt, og den er i skrivende stund på 330.000 tegn ud af 400.000.

Total antal skrevne ord i år: 105.104

tirsdag den 5. april 2016

Syndfloden og Storbyen

... er titlen på den roman, jeg er ved at skrive.

Som bekendt arbejder jeg under den deadline, der hedder 1. maj, ikke bare for at skrive romanen færdig, men for at have den i en redigeret og nogenlunde færdig tilstand, der er klar til at blive læst af andre. Om den også bliver i stand til at vinde Science Fiction Cirklens konkurrence er et meget åbent spørgsmål, men uanset hvad er det en interessant udfordring for mig.
Jeg er vant til at skrive hurtigt og koncentreret i kortere perioder - det har jeg lært gennem mangen en NaNoWriMo, men det har altid været med den underforståede accept, at der ville være god tid til redigering bagefter også - og som regel også med noget mere planlægning, før jeg begyndte at skrive.
Det har der ikke været tid til denne gang, hvilket betyder, at jeg planlægger, mens jeg skriver, at scener opstår organisk, og det samme gør en del af plottets udvikling. Jeg ved naturligvis, hvor jeg gerne vil ende (for de fleste af karakterernes vedkommende), men vejen derhen er stadig åben for nye udviklinger - en spændende proces. Så sent som i dag troede jeg et øjeblik, at jeg var ved at skrive mig ind i et hjørne, men så tænkte jeg konsekvenserne af scenen igennem, og de kunne fint passe sammen med resten, så nu har jeg et lidt fastere greb om slutningen.

Jeg når i disse dage til et af de punkter i plottet, som jeg har set frem til lige fra dag et - en konfrontation, en afsløring, et punkt hvorfra konflikterne kun kan eskalere. Jeg troede, at det skulle komme omkring halvvejs, men det endte med at komme lidt senere hen mod slutningen. Spændingen er blevet godt bygget op, og jeg glæder mig til at se, hvordan det hele kommer til at spille.
Min fornemmelse for, hvor god en roman er, skifter som regel fra dag til dag, mens jeg skriver, og selvom der har været sortsynede dage, så har jeg generelt et positivt syn på det her manuskript.

Status på romanen er, at de otte episoder er mere eller mindre lagt fast (nu har de hver især fået titler!), og jeg er midt i at skrive den sjette. Her er, hvad jeg har skrevet i dag:



Og her er, hvad jeg skrevet i år:

Total antal skrevne ord: 88.500

Husk, at du kan følge med i den daglige skrivning her på Facebook

fredag den 18. marts 2016

Jeg skriver en science fiction roman!

Hvis du har fulgt med på Youtube (her) eller Facebook (her) i de sidste to uger, så ved du, at jeg har gang i lidt af et eksperiment. Science Fiction Cirklen kører en konkurrence om at skrive den bedste nye danske science fiction roman med deadline d. 1. maj, og da jeg har haft travlt med andre projekter det sidste stykke tid, er jeg først kommet i gang med denne roman for tre uger siden.
Jeg har besluttet midlertidigt at bruge min Youtube-serie Skrivefidusen som et kig ind i forfatterens værksted, mens jeg skriver. I stedet for at komme med gode tips og tricks til skriveprocessen generelt giver jeg altså en kig behind the scenes i min egen proces.

Jeg snakker mindre om indholdet i selve romanen og mere om min skriveproces, men jeg kan afsløre, at der er tale om en science fiction roman (what?) sat i Danmarks nære fremtid, hvor et større privat medicinfirma har taget kontrollen over almindelige menneskers biologi, og en aktivist-gruppe forsøger at undergrave dem. Romanen har elementer af domestic noir og drama og finder sin strukturelle inspiration i tv-serie-formatet med sammenhængende episoder hver med deres egen dramatiske struktur.

Seneste opdatering fra i dag kan du se lige her:



Jeg fortsætter skriveriet i de næste par uger, hvor jeg også vil lægge daglige opdateringer på Facebook om, hvor langt jeg er nået. Og næste uge kommer der naturligvis en ny Skrivefidus og et nyt blogindlæg.

Total antal skrevne ord i år: 52.407

lørdag den 6. februar 2016

Novelle-ideer og en tilståelse

Først ideerne.
Gårsdagens Skrivefidus tager udgangspunkt i en novellekonkurrence, som Odense Bibliotek kører for øjeblikket med en snarlig deadline. Jeg har endnu ikke produceret noget færdigt med den, men temaet - "Bogen" - inspirerede mig alligevel til at skrive ti forskellige åbningssætninger til en novelle. Ingen af dem er længere end den sætning, og jeg har ikke lagt mig fast på nogen endnu. Måske vælger jeg ingen af dem. Men her er de:

Og selv om du ikke deltager i konkurrencen, kan du betragte dem som små skriveøvelser, bidder af inspiration, der måske kan kickstarte en lille skriveproces.

Og så til tilståelsen: Jeg har ikke rigtig skrevet i den seneste uge. I stedet har jeg haft travlt med at redigere mit kandidatspeciale, redigere en af mine egne romaner, samt redigere et fantasy-manuskript af en anden forfatter for forlaget DreamLitt. Men skal vi tælle med, hvor mange af mine egne ord jeg har slettet undervejs i mit eget manuskript, kunne vi nå godt op et respektabelt tal.

Så en foreløbig status, der ikke har rykket sig så meget siden sidst: 37.347 ord

fredag den 22. januar 2016

Få succes som forfatter (Heinleins fem regler)

For et par uger siden faldt jeg over fem regler, som forfatteren Robert Heinlein formulerede tilbage i 1947. Forretningsregler for forfattere, kan man kalde dem. Det er ikke skrivetips, men derimod et praksissæt, som overordnet fortæller dig, hvordan du får succes som forfatter.
De regler præsenterer jeg her:


Nr. 1: Du skal skrive.

Det er nærmest selvindlysende. Selvfølgelig skal du skrive. Og de dårlige undskyldninger om manglende tid, inspiration, osv, de kan ryge direkte i skralderen.

Nr. 2: Du skal blive færdig med det, du skriver.

For alle produktive mennesker gælder det, at de ikke bruger tid på noget, som ikke kan sælges eller har nogen nytte. Ufærdige tekster har meget begrænset nytte. Selvfølgelig er alt skriveri en god øvelse, som gør dig en bedre forfatter, men man lærer meget af at tvinge sig selv til at skrive ens historier færdige, hvad enten det er noveller eller romaner - struktur, disciplin, osv.

Nr. 3: Du må ikke revidere (med mindre din redaktør beordrer det)

Denne her regel gælder mere i ånden end i bogstavet. Du må gerne revidere, redigere og omskrive, men husk på ånden, og husk, at ingen forfatter nogensinde føler sig fuldstændig færdig med et værk. Der er altid ting at arbejde videre med, men på et tidspunkt skal man lære at lægge historien fra sig. Man skal skrive slut og så tage det alvorligt.

Nr. 4: Du skal sende dine værker på markedet.

Hvis du vil tjene på at være forfatter - eller hvis du bare gerne vil have læsere - så er der ingen vej udenom at tage skridtet mod offentliggørelse, enten via forlag, selvudgivelse eller nettet. Det er den eneste vej frem.

Nr. 5: Du skal blive ved med at sende ud, indtil nogen accepterer det.

Forfattere som Heinlein var nogle standhaftige starutter, og havde de først skrevet en novelle færdig, cirkulerede de den rundt til magasiner, antologier og forlag lige så lang tid, som det tog dem at blive antaget.

Essensen af disse råd er simpelthen at være standhaftig og aldrig give op, aldrig slække på disciplinen, ikke i forhold til at skrive og ikke i forhold til at sælge det, man skriver.

Kan du bruge de råd til noget?

Som en ekstra motivation - for mig selv og forhåbentlig også for andre - har jeg besluttet mig for at offentliggøre mængden af mit eget skriveri hver uge.

Total antal ord i år: 33.947

lørdag den 16. januar 2016

Sådan skriver du en pulp-novelle

Jeg har flirtet med pulp-genren som læser og som forfatter i mange år, og for et par måneder siden læste jeg så første gang pulp-forfatteren Lester Dents artikel om, hvordan han skrev (og solgte!) i hundredvis af romaner og noveller til pulp-magasinerne i løbet af 1930'erne og 40'erne.
I artiklen gennemgår Dent dels en række elementer og dels en struktur for en novelle på 6000 ord. Det er emnet for den nyeste udgave af Skrivefidusen. Min gennemgang kan du se her, men artiklen er også et læs værd.


De fire elementer er et særligt mord/mordmetode, et særlig motivation/mål for skurken, et særligt setting og endelig en trussel - det som er på spil for helten.

Dent strukturerede sine noveller i fire dele af hver 1.500 ord således:

  1. Introduktion af helten - som hurtigt kommer i problemer - samt alle hovedpersonerne og temaet. Til sidst et twist.
  2. Flere problemer, som helten kæmper mod. Og så et twist.
  3. Endnu flere problemer og en konfrontation med hovedskurken. Endnu et twist!
  4. Så mange problemer, at helten med garanti er færdig - men selvfølgelig overvinder han skurken til sidst, afslører mysteriet og slutter det hele med en vittig punch line. Og husk også det sidste twist i plottet.
Han kommer med flere detaljer og en række gode råd til skrivning i det hele taget - lad plottet udvikle sig logisk, hvert ord skal tælle, brug sanselige beskrivelser - men sådan er den grundlæggende struktur. 
Det skal understreges, at det er en formular for at skrive pulp-noveller og ikke noveller som sådan. Ikke alle historier har nødvendigvis brug for sveddryppende action eller chokerende plottwists på hver anden side, men hvis du har lyst til at skrive en simpel og spændende historie, som holder læseren på kanten af lænestolen, så er denne formel slet ikke dårlig.
Lester Dent (1904-1959)


Pulp-forfatterne var, som nævnt tidligere, nogle produktive sataner. Jeg har besluttet mig for at gå i deres fodspor og i år skrive så meget som muligt hver dag. Indtil videre hygger jeg mig ganske glimrende med det og er oven i købet ved at skrive en længere fortælling, som er temmelig pulpet.

Total antal ord i år: 27.500

lørdag den 9. januar 2016

Om produktivitet og skrivehastighed

Jeg har skudt det nye år i gang med masser af skrivning, og jeg håber ikke på at skrue ned i det næste stykke tid. Dette nytår lavede jeg et forsæt om at skrive hver eneste dag. Indtil videre har det holdt, og jeg har et gennemsnit på over 1000 ord om dagen.
Jeg har skrevet tre noveller fra start til slut, begyndt på en mere, og så har jeg redigeret en samling af 6 sammenhængende noveller.

I den sidste tid har jeg også opdaget en ny forfatterblog, som jeg da gerne vil give videre, nemlig Dean Wesley Smiths. Han er en utrolig produktiv forfatter, der skriver krimier, pulp og meget andet - og også opdaterer sin blog hver eneste dag og fortæller, hvor meget og hvad han har skrevet.
Jeg taler også om et af hans emner i den seneste udgave af Skrivefidusen, nemlig det at skrive med pulp-speed, det vil sige med samme hastighed som de fuldtidsforfattere, som skrev for 1 cent/ord for pulpmagasinerne i perioden før og efter 1930'erne. Dengang kunne man snildt skrive en roman eller to om måneden - hver måned! Hvordan, spørger du? Svaret er sådan set enkelt. Bare ved at skrive. Skrive og skrive.


Som jeg også fortæller i videoen, så kan en forfatter, der skriver 1.000 ord i timen, otte timer om dagen - som en normal arbejdsuge, oven i købet med hver weekend fri - nå at skrive to millioner ord på et år, svarende til femten romaner af normal længde. Femten romaner!
Jeg læste for nylig en omtale af Christian Mørk, som blev kaldt en "uhyrligt produktiv forfatter" fordi han i løbet af de sidste ti års tid har skrevet én roman om året.
Det sætter tingene lidt i relief.
Naturligvis tager jeg i ovenstående regnestykke ikke forbehold for den tid, det tager at researche, plotte og redigere en roman. Og for alle os ukendte forfattere, så kan det at finde et forlag være det mest tidskrævende led i hele processen. Ikke desto mindre skrev nogle forfattere engang med den hastighed. Det kunne de blandt andet fordi de forlod sig på deres kreative hjerner og skrev uden forudgående synopser, og fordi de ikke omskrev eller redigerede deres tekster i noget betydeligt omfang.
Så metoden er ikke en, jeg helhjertet vil anbefale, for jeg mener, at forfattergerningen også indeholder mange andre aspekter end det at skrive, men vi kunne alle sammen tage ved lære af det regnestykke. Med bare en halv times skrivning om dagen, 500 ord, når man fint op på at skrive en roman på et år, og levner måske endda også lidt tid til at redigere den.
Så er der bare tilbage at spørge - Hvad laver Christian Mørk resten af tiden?