lørdag den 23. juli 2016

Flash fiction - tips og inspiration

Sommer er lig med skrivetid, men selvfølgelig også med ferie. Derfor vil jeg gerne snakke lidt om flash fiction, en genre, jeg er meget fascineret af, og som man sagtens kan presse ind mellem stranden og poolen, både som læser og skribent.

Jeg har viet hele 2 Skrivefiduser til emnet, den første en slags introduktion til genren og den anden fyldt med ideer og writing prompts. Du kan se dem lige her.


I den første video snakker jeg om Hemingways mantra om kun at vise toppen af isbjerget i sine historier. Det efterlevede han til fulde i sine noveller (og det samme gjorde Raymond Carver i sine noveller, tænker jeg nu). Hemingway er jo også blevet meget citeret for den fabelagtige historie, som han efter sigende har kaldt sit fornemmeste værk overhovedet:
For Sale: Baby shoes, never worn.
Seks ord, og hvilket punch. Men det er faktisk slet ikke flash fiction, for der er ingen karakterer, intet setting eller egentlig konflikt, blot den smukkeste antydning af en tragedie, som læseren selv må forestille sig. Der er den yderste top af et enormt isbjerg. Flash fiction viser en lille smule mere af bjerget, her har man nemlig både karakterer, setting, plot og tema - alle de elementer, som hører noveller og romaner til - blot i komprimeret format.

Har du fået blod på tanden og lyst til at skrive lidt flash fiction? Så skal du være velkommen til at stjæle en af mine ideer fra listen her - god skrivning!

1.       En klippe, et firkløver, fem minutter
2.       En historie, som begynder og slutter med en trampolin
3.       ”Krager skriger højt i flok”
4.       En mand vågner op til babyskrig i en fremmed lejlighed
5.       ”Hvorfor kalker de hele tiden murene i gårdspladsen?”
6.       To terninger og en blå himmel
7.       Noget vigtigt bliver tabt
8.       ”Jeg begravede en kirsebærstensten for ti år siden”
9.       En kvinde gør sig umage for at returnere en lånt genstand

10.   To mennesker taler sammen over morgenmaden

Ingen kommentarer: