lørdag den 9. januar 2016

Om produktivitet og skrivehastighed

Jeg har skudt det nye år i gang med masser af skrivning, og jeg håber ikke på at skrue ned i det næste stykke tid. Dette nytår lavede jeg et forsæt om at skrive hver eneste dag. Indtil videre har det holdt, og jeg har et gennemsnit på over 1000 ord om dagen.
Jeg har skrevet tre noveller fra start til slut, begyndt på en mere, og så har jeg redigeret en samling af 6 sammenhængende noveller.

I den sidste tid har jeg også opdaget en ny forfatterblog, som jeg da gerne vil give videre, nemlig Dean Wesley Smiths. Han er en utrolig produktiv forfatter, der skriver krimier, pulp og meget andet - og også opdaterer sin blog hver eneste dag og fortæller, hvor meget og hvad han har skrevet.
Jeg taler også om et af hans emner i den seneste udgave af Skrivefidusen, nemlig det at skrive med pulp-speed, det vil sige med samme hastighed som de fuldtidsforfattere, som skrev for 1 cent/ord for pulpmagasinerne i perioden før og efter 1930'erne. Dengang kunne man snildt skrive en roman eller to om måneden - hver måned! Hvordan, spørger du? Svaret er sådan set enkelt. Bare ved at skrive. Skrive og skrive.


Som jeg også fortæller i videoen, så kan en forfatter, der skriver 1.000 ord i timen, otte timer om dagen - som en normal arbejdsuge, oven i købet med hver weekend fri - nå at skrive to millioner ord på et år, svarende til femten romaner af normal længde. Femten romaner!
Jeg læste for nylig en omtale af Christian Mørk, som blev kaldt en "uhyrligt produktiv forfatter" fordi han i løbet af de sidste ti års tid har skrevet én roman om året.
Det sætter tingene lidt i relief.
Naturligvis tager jeg i ovenstående regnestykke ikke forbehold for den tid, det tager at researche, plotte og redigere en roman. Og for alle os ukendte forfattere, så kan det at finde et forlag være det mest tidskrævende led i hele processen. Ikke desto mindre skrev nogle forfattere engang med den hastighed. Det kunne de blandt andet fordi de forlod sig på deres kreative hjerner og skrev uden forudgående synopser, og fordi de ikke omskrev eller redigerede deres tekster i noget betydeligt omfang.
Så metoden er ikke en, jeg helhjertet vil anbefale, for jeg mener, at forfattergerningen også indeholder mange andre aspekter end det at skrive, men vi kunne alle sammen tage ved lære af det regnestykke. Med bare en halv times skrivning om dagen, 500 ord, når man fint op på at skrive en roman på et år, og levner måske endda også lidt tid til at redigere den.
Så er der bare tilbage at spørge - Hvad laver Christian Mørk resten af tiden?

Ingen kommentarer: