lørdag den 16. januar 2016

Sådan skriver du en pulp-novelle

Jeg har flirtet med pulp-genren som læser og som forfatter i mange år, og for et par måneder siden læste jeg så første gang pulp-forfatteren Lester Dents artikel om, hvordan han skrev (og solgte!) i hundredvis af romaner og noveller til pulp-magasinerne i løbet af 1930'erne og 40'erne.
I artiklen gennemgår Dent dels en række elementer og dels en struktur for en novelle på 6000 ord. Det er emnet for den nyeste udgave af Skrivefidusen. Min gennemgang kan du se her, men artiklen er også et læs værd.


De fire elementer er et særligt mord/mordmetode, et særlig motivation/mål for skurken, et særligt setting og endelig en trussel - det som er på spil for helten.

Dent strukturerede sine noveller i fire dele af hver 1.500 ord således:

  1. Introduktion af helten - som hurtigt kommer i problemer - samt alle hovedpersonerne og temaet. Til sidst et twist.
  2. Flere problemer, som helten kæmper mod. Og så et twist.
  3. Endnu flere problemer og en konfrontation med hovedskurken. Endnu et twist!
  4. Så mange problemer, at helten med garanti er færdig - men selvfølgelig overvinder han skurken til sidst, afslører mysteriet og slutter det hele med en vittig punch line. Og husk også det sidste twist i plottet.
Han kommer med flere detaljer og en række gode råd til skrivning i det hele taget - lad plottet udvikle sig logisk, hvert ord skal tælle, brug sanselige beskrivelser - men sådan er den grundlæggende struktur. 
Det skal understreges, at det er en formular for at skrive pulp-noveller og ikke noveller som sådan. Ikke alle historier har nødvendigvis brug for sveddryppende action eller chokerende plottwists på hver anden side, men hvis du har lyst til at skrive en simpel og spændende historie, som holder læseren på kanten af lænestolen, så er denne formel slet ikke dårlig.
Lester Dent (1904-1959)


Pulp-forfatterne var, som nævnt tidligere, nogle produktive sataner. Jeg har besluttet mig for at gå i deres fodspor og i år skrive så meget som muligt hver dag. Indtil videre hygger jeg mig ganske glimrende med det og er oven i købet ved at skrive en længere fortælling, som er temmelig pulpet.

Total antal ord i år: 27.500

Ingen kommentarer: