søndag den 1. januar 2017

Året der gik, og året der kommer

Så er 2016 overstået, og vi skriver 2017 - et år som med garanti vil byde på mange spændende oplevelser og projekter for mit vedkommende. Men før vi kigger frem, så lad os da lige tage et kig tilbage - der er nemlig også sket rigtig meget i mit liv i 2016.

Skrivningen

I 2016 fik jeg skrevet to romaner. Først cyberpunk-noir-værket Syndfloden og Storbyen, der blev udtænkt, skrevet og redigeret på to måneder hen over foråret, en proces som jeg dokumenterede uge for uge på Skrivefidusen (her er hele playlisten, hvis du er nysgerrig). Jeg skrev romanen til Science Fiction Cirklens store romankonkurrence, og sørme om jeg ikke gik hen og vandt showet og fik den udgivet her til november. Det var stort! Jeg er selv ret glad for romanen, og det håber jeg også læserne bliver. Man behøver ikke være science fiction-fan for at få noget ud af den - i virkeligheden er det lige så meget en krimi og lige meget en samtidsroman om dagens Danmark (man ser jo som bekendt sandheden bedst på afstand).

I november fik jeg også skrevet en roman, nemlig efterfølgeren til min actionmættede steampunk-roman Transformationsmaskinen, som blev udgivet af Calibat i november. Her er tempoet sat lidt ned i forhold til action, til gengæld lærer man karaktererne lidt bedre at kende og ser flere egne af min fantasyverden Occitanien/Eire Nua. Nu skal den roman på redigeringsbordet, og så får vi se, hvad der sker derefter. 
Transformationsmaskinen blev i øvrigt min første romanudgivelse her fire år efter Oktoberland. Jeg er stadig vild med bogen og universet, anmelderne har taget rigtig godt imod den. Den har endnu ikke fået en lektørudtalelse, men det håber jeg på, så bibliotekerne også vil samle den op.

Og så til novelleantologierne, som jo længe har været min vante litterære legeplads. Det blev til tre styks i 2016: 
  • Monster - udgivet af Kandor/Dreamlitt. 11 originale nye og rædselsvækkende monstre. Jeg skrev om en lille dreng og et stort træ - langsomt tempo, intet blod eller mord, i stedet en overvejelse over, hvad det vil sige at være død og levende - måske for evigt. 
  • Sku ikke hunden på hårene - udgivet af Silhuet. 11 spændende noveller for unge, hver af dem baseret på et ordsprog. Min novelle hedder "Hvor ådslet er, der vil gribbene flokkes" og lærer unge drenge at ringe til politiet, hvis de ser et biluheld - i stedet for selv liiige at tage et kig på de døde/udøde passagerer ...
  • Lidenskab og lysår - udgivet af SFC. Den årlige sci-fi-antologi, hvor jeg bidragede med en fyrtårnspassers dagbog langt ude i rummet, hvor hvide rumblæksprutter pludselig overtager fyrtårnet. Lige dele inspireret af Moby Dick, Beacon 23 (Hugh Howey), Lovecraft og det gamle radiodrama Three Skeleton Key. 
Sammen med diverse noveller, tror jeg, at jeg er kommet op på nogenlunde 200.000 ord i alt, hvilket vel egentlig er ganske rimeligt.

Arbejdet

2016 blev også året, hvor jeg sprængte universitetets trygge boble med en kandidatgrad i Kultur og Formidling i hånden og så skulle erobre arbejdsmarkedet. Efter et par besværlige måneder på dagpenge besluttede jeg at tage springet og etablere min egen selvstændige virksomhed. Den hedder Nikolaj Johansen - litterær blæksprutte, hvilket meget godt betegner, hvad jeg er så heldig at kunne arbejde på fuld tid med.
Det meste af arbejdstiden går med at oversætte bøger fra engelsk til dansk for forlaget HarperCollins. De udgiver blandt andet Harlequin-billigbøger, som jeg har oversat en håndfuld af. Plus et par mere udfordrende projekter, som kan findes rundt omkring i boghandler - blandt andet de flotte bag kulisserne-bøger om Fantastiske skabninger og hvor de findes, domestic noir-romanen Hendes sidste sommer af Anna Snoekstra, der udkommer et par dage, og Hidden Figures, en fortællende biografi om de sorte, kvindelige matematikere, som hjalp USA med at vinde rumkapløbet i 1960'erne. I disse dage sidder jeg med den næste roman af den skotske krimiforfatter Stuart MacBride og morer mig med at finde på oversættelser til fornærmelser som "tosspot" "fiddler" og "bum-weasel."

Derudover har jeg afholdt et par poetry slam workshops, været ude at holde skoleforedrag som forfatter og arbejdet som redaktør på Katja Bergers episke fantasy-roman De 7 Synder. Og jeg har optrådt med Virga på Brønderslev Forfatterskole (et dejligt gensyn), Spirefestival, Posten i Odense og flere andre steder.

Læsningen

Jeg har læst mange gode bøger i 2016 - men måske ikke så mange, som jeg gerne ville. Jeg havde sat min Goodreads-challenge til 25 bøger, hvilket jeg også nåede op over. Et par højdepunkter og anbefalinger, hvis du skulle mange inspiration: David Vann, Goat Mountain, en rørende og barsk amerikansk fortælling om jagt, død, fædre og sønner. Patrick Ness, Monster, bare en smuk fortælling og en smuk bog. Hugh Howey, Beacon 23, handlingsmættet science fiction med nogle interessante perspektiver. Og så selvfølgelig Tolkien og de to første bind af Ringenes Herre, som jeg endelig fik kastet mig over. Og helt ærligt, folk gør dem meget længere og kedeligere, end de egentlig er. Derudover vil jeg også nævne Charlie Schneiders De dødes nat, der er en ny dansk gamebook/spilbog, som jeg nu skal læse for tredje gang (det går stærkt), så jeg forhåbentlig kan slippe ud af den zombieforpestede by. Netop den genre så jeg gerne fik en opblomstring - også fordi jeg selv har flere ideer til fortællinger, hvor læseren får lov at spille en større rolle og selv udforske plottet og universet. Og nu vi snakker genre-eksperimenter, vil jeg da også anbefale A. Silvestris sms-novelle Kolde Facts, som bryder den narrative norm ved ikke at præsentere en lineær fortælling, men i stedet nære en stigende fornemmelse af ubehag hos læseren. Til sidst har man slet ikke lyst til at åbne sms'erne på grund af deres modbydelighed, men selvfølgelig gør man det alligevel.

I forgårs efterspurgte jeg også nye læsetips på min Facebookside og fik en god bunke forslag. Jeg har fået samlet en læseliste for 2017, men den vil jeg præsentere i et kommende indlæg.

Fremtiden

Og hvad venter så i 2017? Jo, jeg har et par romaner, jeg gerne vil have redigeret, så de kan komme på forlagsrunde. Jeg har en roman og en kortroman, jeg gerne vil skrive, førnævnte spilbogs-projekt, jeg gerne vil arbejde videre med, og mon ikke der også bliver skrevet en god bunke noveller? Sidst i marts har jeg fået bevilliget en uges ophold på forfatterrefugiet Hald Hovedgaard, hvilket jeg virkelig ser frem til. Og så har vi i spoken word-bandet Virga planer om at få indspillet og udgivet et par numre og komme ud og optræde noget mere. 

Så blev årets opsummering alligevel halvlang. Tak til dig, hvis du har læst med og fulgt mig og mine skriverier i løbet af året. Det har været en fornøjelse - og fremtiden byder på meget mere.

Godt nytår!

Ingen kommentarer: